Snapchat

Hva bør vi absolutt unngå å spise?

Jan 26, 2025

Dette er kanskje ikke svaret du forventer, men svaret mitt er: Mat vi spiser uten å tenke over det.



Vi kan snakke mye om hva som er sunt og usunt, næringsrik mat versus tomme kalorier, men det som virkelig er viktig, er hvordan vi spiser. Når vi spiser bevisst, gjør vi valg som enten styrker kroppen vår eller gir oss glede. Når vi spiser ubevisst, mister vi begge deler.



 

Det finnes to måter å spise bevisst på. Den første handler om å gi kroppen det den trenger – næringsrik mat som gir energi, bygger musklene våre, styrker helsen, og gjør oss klare for det livet kaster mot oss.



Den andre handler om å gi hodet det det trenger. En sjokoladebit som smelter på tungen, et stykke kake delt med venninner, et glass vin foran peisen. Disse små koselige øyeblikkene er like viktige som alt annet. De gir oss glede, og de gjør reisen mot bedre helse overkommelig på sikt.



Jeg elsker denne balansen. Noen kaller det 80/20, og det fungerer fint: 80 % for næring, 20 % for sjelen. Det er ikke perfekt- det er bærekraftig. For perfeksjonisme eller "alt eller ingenting" fungerer aldri i lengden - Enten får du det til helt perfekt lenge nok til å bli psykisk eller fysisk dårlig av det ; Eller så går du all inn en stund før du knekker og går like ALL out.



Så: til den måten som jeg vil at vi skal fjerne HELT:
Når mat mister mening!



De gangene vi spiser på autopilot – når maten ikke gir oss noe som helst. Verken for kroppen eller hodet. Det er de gangene vi spiser fordi vi er stresset, lei oss, eller bare fordi det har blitt en vane.



Du vet hva jeg mener, ikke sant?



Du sitter foran TV-en, og før du vet ordet av det, er chipsposen tom – uten at du egentlig smakte på den. Eller du stopper på vei hjem fra jobb, kjøper noe på bensinstasjonen, og spiser det mens du kjører, nesten uten å registrere at du har spist. Kanskje du til og med gjemmer emballasjen fordi du ikke vil at noen skal vite hva du har spist.



Kanskje du kjenner igjen følelsen av å prøve å «gjøre opp for» noe du har spist, ved å hoppe over måltider senere. Men hva skjer da? Du har ikke bare fratatt kroppen din næringsrik mat én gang, men to! Denne spiralen går nedover og nedover, rundt og rundt.



Noen ganger er det også det helt motsatte: Du lover deg selv at du bare skal ta én bit. Bare én. Men før du vet ordet av det, har du spist alt – og sitter igjen med en vond følelse. En stemme inni deg som sier stygge, nedlatende ord. En skuffet følelse. Skam. Sinne. Tristhet,



Det handler aller først om : å bli bevisst.

 

Det er her endringen starter. Ikke med hva du spiser, men med hvordan. For å komme ut av den onde sirkelen må vi begynne å legge merke til hva som skjer. Hvorfor griper du etter den chipsposen? Hvorfor stopper du på bensinstasjonen? Hva føler du i det øyeblikket?



Jeg sier ikke at dette er lett. Men det er verdt det. Neste gang du merker at du spiser uten å være til stede, stopp opp og spør deg selv: Hvorfor gjør jeg dette? Kanskje du er stresset. Kanskje du er lei deg. Kanskje det bare er en gammel vane.


Så hva trenger jeg egentlig? En klem - en samtale - et varmt bad - en latter? En tur? Slå fra meg? Gråte?



Hvis du kan skrive det ned, gjør det. Få tankene ut av hodet og ned på papiret.

 

Finn ditt mønster - hva leder deg dit - hvilket mønster skal brytes?

 


Trøstespising, matavhengighet, spiseforstyrrelser, rigiditet, jojo-slanking, spising i skjul, bingeating, sukkeravhengighet : er alle VELDIG utbredte problemer

 

Allikevel har vi en tendens til å bære dette alene. Kanskje fordi vi skammer oss, kanskje fordi vi tror at ingen andre vil forstå. Men sannheten er at vi er mange som går gjennom det samme. Hvis du kan dele tankene dine med noen – en venn, en partner, eller her i fellesskapet – vil du kanskje oppleve at det både blir lettere å bære, men også å endre .



Mat skal gi oss noe!

Enten næring eller glede. Helst begge deler. Men når vi spiser ubevisst, mister vi begge deler.

 

Det er derfor det å bli bevisst er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for helsen vår – både for kroppen og hodet.

 

 

 



Psss : inne i mitt univers av treninger har vi også et community der vi fokuserer på helhetlig helse - åpenhet , tanker og utfordringer. Jeg inviterer deg inn en uke gratis for å se litt , dersom du ønsker det. Ingen bindingstid, og dersom du ønsker å bli koster det kun 20euro i måneden.

Klikk på linken under så får du tilgang til Soft start (opp)trening, HardCore Tabata  styrke og utholdenhet - samt det fine samholdet i "tettere på" 

Er du klar?

Prøv 7 dager trening med meg HELT gratis.

7 dager gratis